galina-ruleva.dir.bg

 
galina-ruleva.dir.bg

 
Рейтинг: 2.00
(9)
СЪБИТИЯ
"Историята, населена с хора" - интервюта
Публикации
ЛИЦА
ЛИЦА II
На гости...
Банско джаз фест
Сп. "Изкушение"
Гурме зона
Книжарница
Видео
Новини
Банско галерия
Фото Галерия
Етно
За контакти

БЛОГ АРХИВ
«« май 2018 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      СЪБИТИЯ 23:23
« Обратно
Вземи в gLOG
в. Поглед
Словото

Опасно безнадеждна идея - да се оставиш на "словото-изкушение". Не знаеш накъде те води.

... “Изкушение”? Приемам списанието като моята визитна картичка. Исках да бъде “различното списание”, защото всеки текст носи уникална “биография”, така както и всеки човек.

Това е моят “моноспектакъл” в журналистиката. С всичките рискове как да задържиш вниманието, когато те режисира собствената интуиция, собствения опит и разчиташ на творческо въображение, което я те споходи – я не.
Преди време във в. “Дневник” един млад колега написа за книгата ми “Обръщам ви гръб”,че е “опаснса за четене”... задава неудобните въпроси, взети назаем от безсънните нощи. Е, казах си, щом съм се класирала като един “опасен” автор, защо да не продължа с опасно безнадеждната идея сама да направя списание... да пиша, да снимам, да разговарям с интересните хора по начина, по който ги виждам, да споделям всичко онова, което ме държи будна. И го направих като истинско приключение. С любопитство, страхове, кошмари и възторзи. Мнозина ме предупреждаваха, че няма смисъл щом зад гърба си нямам стабилна финансова институция. Да, рекламният пазар е програмиран, разпределен и не търпи никакви артистични приумици. Но смисълът е в усилието да участваш в една провокация, а не да гледаш на собствените си идеи и слово само като стока за медиен бизнес.
Словото е изкушение. То те води и понякога не знаеш накъде. То е като сирените, които мамят мореплавателите с омайните си песни. То е като околосветско пътешествие, за което си сковал лодката и ти трябва смелост и енергия, за да го издържиш. Докато се мъчех с купищата текстове, снимки и графични варианти, подхранвах градуса на емоциите с един истински нестинарски опит и спускане с Човека-паяк по стъклената стена на шестетажна сграда. Така “самият живот” ми даде кураж. Както и колегите, които забелязаха провокацията и я подкрепиха. Видях си професията “репортер” през очите на хора, които казаха – това е “моето” списание. И ако “Изкушение” продължава да си търси издател, причината е извън журналистиката. Всички казват, че парите са препъни камък на много красиви идеи, но те са като стръкче трева в пустината и без тях животът би бил скучен.
Но съм щастлива, че прекосих една “пустиня” и съм наясно какво съм научила и какво съм пропуснала от живота, от професията, от приятелите и неприятелите.
Според мен и журналистиката започна да прилича на един голям мол, в който добре пакетирано, може да се продаде всичко. Вътре е светло, измамно уютно, скъпо и безлично. Тръпката на истинския живот много бързо изчезва, удавена в еднаквостта на сезонната мода.

Всички виджат как ни заливат чуждите лайфстайл издания, които повече приличат на каталози за модни поръчки и стереотипни правила как да живеем луксозно в светлината на звездите. С рекламната шумотевица за поредната ВИП сватба, сексуална ориентация или дрога пристрастия. Парис Хилтън със сигурност ни става по-близка, за разлика от съседите. Знаем за Валентино и модата всичко, но не знаем какво да направим ако ни се скъса копчето. Ако се случи да викаме за помощ, никой не чува не поради всеобщо оглушаване, а поради всеобщото омерзение от начина ни на общуване.
Затова демонстрацията на собствен стил е романтична закачка, която предизвиква снизходителни усмивки у “диктаторите” на модата. Те си представят журналиста като наемник, който работи за интересите на този, който му плаща. Мечтата да бъдещ свободен със сигурност не се вмества в логиката на медийния пазар. Много по-лесно и безопасно е да се скриеш зад нечия търговска марка на всепризнатите авторитети и да следваш до оглупяване техния изпитан и безопасен модел. Но докато “Изкушение”-то съществува, човек се чувства раздвоен между “правия път” и възможността да дърпа дявола за опашката... до следващия репортаж...
Галина Рулева
в. "Поглед"
01 Януари 09, 23:23   

0.1094