galina-ruleva.dir.bg

 
galina-ruleva.dir.bg

 
Рейтинг: 3.00
(940)
СЪБИТИЯ
"Историята, населена с хора" - интервюта
Публикации
ЛИЦА
ЛИЦА II
На гости...
Банско джаз фест
Сп. "Изкушение"
Гурме зона
Книжарница
Видео
Новини
Банско галерия
Фото Галерия
Етно
За контактиНа гости...
Вземи в gLOG
Димитрина Маринова – живот между народната песен и българската национална шевица
21.04.10 12:45
За традициите Димитрина Маринова от Варна е вдъхновен майстор на българска народна бродерия. За нея шевицата е едно от свещените притежания на българката. Тя с часове може да разказва за всеки модел, за всеки символ, за всеки цвят. Години наред е обикаляла музей и народни събори, за да за да се докосне до българската шевица, съхранена в най-истинския си вид. Личната й колекция за изложби съдържа повече от 300 оригинални експоната. Участвала е в международни конкурси. В Москва на световното изложение “Архимед” я отличават със специален диплом и купа. В НДК на изложението “Евроиентелект”през 2000 година получава Златен медал. На световното изложение в София през 2004 година във Военния клуб получава Гран при. В творческата й биография са и два Златни медала - на VI и VII републикански фестивали на художествената самодейност. Фондация “България” избира нейни шевици за рекламната кампания на България в едногодишно турне на Лили Игнатова в Америка. Интересът на Димитрина Маринова към народната шевица и народната песен започва още от детството. През целия си живот е работила като народна певица в Балкантурист. Родена е във Врачанското село Крушовци, където по традиция са се гледали много буби и където коприната е на почит и присъства във всички тъкани и шевици. Тя съхранява уникати с музейна стойност и от чеиза на майка си. Пресъздава мотиви от всички крайща на страната. Интересува се не само от познатите образци, достъпни за всяка сръчна българка, но създава свои уникални композиции, за които получава отличията си. Едно от тях е за разработка по Родопска шевица, която видяла в автентичен вид върху вълненик, терлици и чорапи от Джебелско. Отличието в Москва е за възстановяване на шевица от Дупнишко, по снимка на книга от 1913 година. Във възстановяването на старинни образци помага съпругът й, които прави графичното изображение на моделите. Показвала е работите си на изложби в различни градове на страната от Свищов до Кърджали. Години наред показва творбите си в Интернет. Участвала е в телевизионното предаване „Сите българи заедно” и дори бродира логото на предаването, което подари на водещата. Автор: Галина Рулева 2005 г.

Вземи в gLOG
Александър Краваров - кмет на Банско
11.02.09 22:57
На кого би му хрумнало, че “Чичо Цане” е приятелското обръщение към кмета на Банско Александър Краваров, а това обръщение е дало и името на кметската къща за гости.

Вземи в gLOG
"Малка Арда и приятели"
13.02.09 17:56
Я да му хапнем едни пържени картофки... Това е шега, с която едни стари колеги си припомняме годините , в които за пръв път даскалувахме в родопското селце Малка Арда. Срещата нарекохме „Малка Арда и приятели”.

  Г-жа Елена Чики
09.02.09 11:43
Г-жа Елена Чики разказва, че жените във Венецуела са истински дами. Те са изключително елегантни, приветливи, умеят да бъдат прекрасни съпруги и да ръководят умело домакинството. Обичат да се занимават с вътрешния интериор на къщите си, да създадат атмосфера изпълнена с изящество и вкус. С удоволствие канят много гости и показват своето кулинарно майсторство.

Вземи в gLOG
Алфредо Торес
29.04.09 18:45
София се сдоби с кубински танцов клуб Алфредо Торес, Сатиричния театър с екзотичен тъмнокож актьор с корени нейде из Африка и Ямайка, които побърква публиката от смях, а карловката Гена с презокеански съпруг и две хлапета, сякаш излезли от приказка. Алфредо Торес е танцьор от световно известния клуб “Тропикана”, където често е гостувал не само Фидел Кастро, но и световния артистичен елит.

  Момчиловци
09.02.09 12:37
Момчиловци е уникално село, никъде в страната няма такова. На южен склон, с хубава природа, прекрасни къщи, с много уют. Човек може да се разтовари, да се впише в природата, да се усети българин. Наоколо има 23 параклиса.

 начало 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 край 

0.1002