galina-ruleva.dir.bg

СЪБИТИЯ
"Историята, населена с хора"
Публикации
ЛИЦА
ЛИЦА II
На гости...
Койнаре ?
Банско джаз фест
Сп. "Изкушение"
Гурме зона
Книжарница
Видео
Новини
Банско галерия
Фото Галерия
Етно
За контакти



Гурме зона
  Жан Юруков - кулинарната звезда на Родопите в ресторант "ВРАТАТА"
24.11.10 07:24
За 40-годишния юбилей на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка ресторант „Вратата” стартира кампания "За младите таланти на България". Артисти, дипломати, политици, бизнесмени и журналисти се събраха, за да обединят енерията и емоциите в името на каузата - да подкрепим младите таланти, които съзряват в руслото на традициите. Съучастници са членовете на Тамплиерския орден O.S.M.T. Между гостите бяха Диана Митева – член на УС на банка ДСК и изпълнителен директор, Хайгашод и Мари Агасян, Михаил и Кристина Белчеви, Ники Сотиров и Ана Каридова, Джина Стоева от Трамвай № 5 и съпругът й, “Златната флейта” Кристиян Коев, Деси Тенекеджиева, известният композитор Георги Андреев, главен диригент на “Филип Кутев”, и жена му, звездата на ансамбъла Нели Андреева, /той е завършил Училището в Широка лъка/, Крисимир Аврамов, кметът на Девин Здравко Василев, директорката на училището в Широка лъка Стефанка Тенова. “Във “Вратата” уважаваме не само кулинарните върхове във всеки регион на България, но и музиката, танците и песните. Няма нищо по-ценно от автентичния фолклор и автентичната кухня, на които със сигурност дължим до голяма степен позитивния образ на страната ни пред света. Неслучайно слоганът на кампанията ни е «Националните гозби за талантите на България». Тя започва през последната седмица на ноември и ще приключи в началото на септември 2011 година., обяви бизнесдамата Весела Балабанова, собственик на «Вратата». За 11 месеца ресторантът ще бъде домакин на 4 кулинарни области – Родопска, Тракийска, Северняшка и Пиринска. Всяка от тях ще бъде представена със специален подбор от блюда, които ще имат централно място в менюто. Проценти от стойността на всяко ястие, което ще бъде поднесено по време на съответната кулинарна седмица, ще бъдат заделяни в специална сметка за юбилея на училището в Широка лъка през септември 2011-а. Кампанията е под патронажа на Дора Янкова, кмет на Смолян. Съмишленици на идеята са Международният дамски клуб, списание «Мениджър», Дарик радио, Байер България. Юрушка кавърма за тъста на Том Ханкс Гост-звезда от Родопите е прочутият майстор готвач Жан Юруков. Голямата изненада, която е подготвил корифеят на кулинарните изкушения, се нарича Юрушка кавърма. Тя е сътворена специално за тъста на Том Ханкс – родопчанина Алън–Асен Уилсън, баща на актрисата Рита Уилсън, съпруга на световноизвестния актьор и продуцент. Бай Асен, както го наричат всички в Лос Анджелис, се има повече за българин. Малко известно е, че тъстът на Том Ханкс е бил в България преди да напусне този свят. Искал е отново да се наслади на красотата на Родопите и на деликатесите от родопската кухня. В неговата визита го е придружавал синът му Крис /Стефан / . Крис и бай Асен са били толкова прехласнати от каба-гайдата, че Крис започнал да посещава лекции по български език в Пловдив, а в Гълъбово изучавал българската народна музика. Тогава задочно се запознават с Жан и го молят да приготви нещо специално за бай Асен. Така се появява Юрушката кавърма. Ето и уникалната рецепта: Надробяват се на ситно агнешки дреболиики, омесват се и се подправят с бугур, джоджен и шафран. Натъпкват се в лоено черво, което се пече на жар. “Това беше и любимият специалитет на култовата адвокатка Рени Цанова. Идваше в Девин заради него”, връща лентата Жан. Вината за седмицата на родопската кухня са еликсирите „Черноморско злато”. Изключителната винарна, разположена в района на Поморие, се слави с бурна история и забележителни традиции. Легендата разказва как вина от Поморие са били поднасяни на царските трапези на древна Троя, а през Средновековието същите вина са радвали ценителите от Генуа и Венеция. На основата на тази добре запазена традиция през 20-ти век се слага началото на модерна частна изба, която под влияние на предприемаческия дух и любовта към виното на хората от региона, постепенно придобива истинския облик на винарна с огромен потенциал. Днес „Черноморско злато” е част от винения бизнес на Феста холдинг и притежава две производствени бази в Поморие и Каблешково. Те произвеждат вина, ракии и винено бренди от над 600 хектара лозя с висококачествени сортове грозде. СЕДМИЦА НА РОДОПСКАТА КУХНЯ 26 ноември Салата Пресни и сушени домати с родопска брънза Греяна ракия от Бачковския манастир Предястие Огретен от картофи, гюбек и печена царевица, поръсени с мурсалски чай Чаша вино - Винарска изба Поморие Основно Задушено агнешко с гьозум, поднесено със зелена салата Чаша вино - Винарска изба Поморие Десерт Печена тиква с мед и орехи Куверт - 60 лв. 27 ноември Салата Родопски боб с пресни зеленчуци, полят със сос от градински билки Греяна ракия от Бачковския манастир Предястие Разядка от Настан с брънза, гюбек, ядки и сминдух, гарнирани с домашна пастърма Чаша вино - Винарска изба Поморие Основно Пилешко по селски върху патладжан, поднесено с качамак Чаша вино - Винарска изба Поморие Десерт Катма на тикла със сладко от боровинки Куверт - 60 лв. 28 ноември Салата Пълнени домати с родопско сирене и подправки Греяна ракия от Бачковския манастир Предястие Таптаци картофи с букет от зеленчуци Чаша вино - Винарска изба Поморие Основно Триградска пъстърва, гарнирана с голеник Чаша вино - Винарска изба Поморие Десерт Брано мляко с ядки и мед Куверт - 60 лв. 29 ноември Салата Парченца печена чушка с цедено овче кисело мляко, Юрушко сирене и сминдух Греяна ракия от Бачковския манастир Предястие Риба със смилянски фасул, лук и кисели краставички Чаша вино - Винарска изба Поморие Основно Балкански гювеч по рецепта на Балабаните Чаша вино - Винарска изба Поморие Десерт Тиквеник Куверт - 60 лв. 30 ноември Салата Сиренка на Юруците Греяна ракия от Бачковския манастир Предястие Родопски сърмички Чаша вино - Винарска изба Поморие Основно Пилешко, пълнено с брънза и сумак Чаша вино - Винарска изба Поморие Десерт Баклава Куверт 60 лв. 1 декември Салата Печени чушки със свежо триградско сирене, поляти с магданозено олио Греяна ракия от Бачковския манастир Предястие Гюбек на плитка Чаша вино - Винарска изба Поморие Основно Телешко с шарен боб по рецепта от Солища Чаша вино - Винарска изба Поморие Десерт Родопска баница със сладко Куверт 60 лв. 2 декември Салата Домати, чушки и боб по беденски Греяна ракия от Бачковския манастир Предястие Пастет от козе сирене с три вида лук и домати, залят със сос от гьозум Чаша вино - Винарска изба Поморие Основно Зелеви сърми по широколъшки с пилешко месо Чаша вино - Винарска изба Поморие Десерт Саралия от Гьоврен Куверт - 60 лв.

„Пъстра трапеза на гости на село Проглед”
20.07.09 18:35
Кулинарния Фестивал „Пъстра Трапеза на гости на моя град” за пореден път събра хора от цяла България, този път в село Проглед община Чепеларе.

  "Пъстра Трапеза на гости на ....Моя град"2009
21.05.09 19:46
КУЛИНАРНА АКАДЕМИЯ гр Добрич - партньор на Кулинарния Фестивал "Пъстра Трапеза на гости на ....Моя град"2009

Концепции 2009 Евро Ток
24.02.09 15:27
Едно впечатляващо събитие на Евро Ток отбеляза началото на кулинарния календар в Евпора. Повече от 30 водещи европейски шеф-готвачи участваха в кулинарния форум „Концепции 2009” в НДК. Това са арт-имена в кулинарията с присъствие в престижния каталог Мишлен.

  Изба Катаржина естейт
22.04.09 00:08
Изба Катаржина естейт се намира край Свиленградското село Мезек, за което тепърва ще се говори. След около година по програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция и с помощта на програма ФАР средновековната крепост от 11 век “Мезек” ще бъде превърната в една от най-големите туристически дестинации.

  На лов в Трънското село Стайчовци
18.01.09 13:23
Ловджийте са най-добрите готвачи, но от разказване на приказки не им остава време “В нарушение съм и това ми стига”, казва Дончо Цончев в прословутия си разказ “Лов на диви петли”.

 начало 1 . 2 . 3 край 

0.0695